Gezocht – Deelnemers

Gezocht – Deelnemers voor vervolgonderzoek Centra voor leven met en na kanker

Als bezoeker van het Toon Hermans Huis laat u al zien dat u iets met uw ervaringen rondom uw ziekte wil doen. Afgelopen jaar hebben wij dit bij gasten van andere Centra (voorheen Inloophuizen), gedurende Corona-tijden, verder onderzocht. Wat betekende deze restrictieve periode voor kwetsbare personen, zoals mensen met kanker? Hoe konden deze Centra hen daarin ondersteunen? Zelfs in deze periode bleek dit meer dan verwacht. We kwamen er achter hoe belangrijk en hoeveel druk er op relaties werd gelegd in deze periode; allereerst die van huisgenoten (partner/kinderen), maar ook die met zorgverleners en die met vrienden en overige familieleden. Doordat de restricties in deze Corona-periode om creatieve (digitale) oplossingen vroegen, moest hier meer moeite voor worden gedaan en werden er prioriteiten gelegd.

We geven hier een vervolg aan!

Wij willen enkele nieuwe centra bij dit project betrekken, samen met jullie terugkijken op afgelopen periode en praten hoe deze Corona-periode op dit moment voor jullie is en was. Extra informatie en deelnemen kan door een mail te sturen naar: hbuiting@gmail.com. Wij zijn in het bijzonder geïnteresseerd in patiënten bij wie de kanker niet meer helemaal weg te halen is. Aan het project is ook een creatief/kunst aspect verbonden (zie ook: www.hildebuiting.me/followyourart waarover we bij opgave van een interview meer zullen vertellen, en waaraan vrijwillig kan worden deelgenomen. Dank voor jullie interesse; we hopen jullie in real-life te kunnen ontmoeten!  

Dr. H. (Hilde) Buiting

Onderzoeker op het snijvlak palliatieve en oncologische zorg en arts in opleiding

Vrijwilligers gevraagd.

spouse

Zet je in voor mensen die leven met en na kanker

Eén op de drie mensen krijgt in zijn of haar leven kanker. Elke Nederlander krijgt met kanker te maken als naaste, mantelzorger of nabestaande. De gemiddelde vijfjaarsoverleving van kanker is de laatste decennia gelukkig sterk toegenomen en ligt nu op 65%. Het gevolg daarvan is een groeiende groep van ruim 800.000 mensen die leven met of na kanker. Velen van hen kampen met de gevolgen van hun ziekte en behandeling(en).

Centra voor leven met en na kanker

Op 81 locaties in Nederland zijn er centra voor leven met en na kanker, zoals ook ons centrum Toon Hermans Huis Amersfoort. Wij bieden ondersteuning als lotgenotencontact, een luisterend oor en ontspannende en creatieve activiteiten, waarbij mensen zonder verwijzing binnen kunnen lopen. Belangrijk werk, want uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van leven van mensen geraakt door kanker, aanzienlijk verhoogd wordt door de bezoeken aan het centrum. 

Juist ook in tijden van corona blijken de centra van grote waarde. Corona maakt je wereld kleiner en dat komt bij mensen geraakt door kanker dubbel zo hard aan. Want waar kun je terecht nu je je vrienden en familie veel minder ziet? En waar vind je afleiding als je net gehoord hebt dat je ziekenhuisopname voor de tweede keer is uitgesteld? Helaas hebben de centra het op dit moment financieel zwaar. De pandemie trok een streep door veel evenementen, waardoor actievoerders niet in actie konden komen om geld op te halen. Dat het centrum moet blijven bestaan, staat als een paal boven water. En daar hebben we jouw hulp bij nodig!

Vrijwilligers gezocht

Daarom is het Toon Hermans Huis Amersfoort hard op zoek naar vrijwilligers die fondsen willen gaan werven voor het centrum voor leven met en na kanker. Onze partner KWF helpt ons hierbij. We zoeken mensen die pro-actief zijn, netwerk skills hebben eventueel fondsenwervende ervaring. Lijkt het je wat, of heb je nog vragen? Neem contact op met Gonda Peters-Meijers via 06 55 73 61 30 of gonda.peters@thha.nl.

Creatieve Workshops

Hoera! Door de versoepeling van de coronamaatregelen gaan de creatieve workshops weer van start! Daar zijn wij, van het Open Atelier heel blij mee! 
Titel workshop: Sluieren

Neeltje Buitelaar is al zo’n 40 jaar kunstzinnig therapeut en heeft met een groot aantal methodes en technieken gewerkt, zowel met volwassenen als met kinderen. Toen zij in contact kwam met de methode van het sluieren wist ze dat ze daarmee een belangrijke inspiratiebron had gevonden, een gevoel van ’thuiskomen’ in een deel van zichzelf. Dit was waar ze naar had gezocht. Persoonlijk sprak het haar aan omdat er geen sprake was van een vooraf vastgesteld doel of beeld, geen creatieve onvrijheid of het streven naar resultaat. Inhoud workshop: Je leert de eenvoudige maar zorgvuldige techniek terwijl je kunt genieten van het mooie materiaal en de kleuren Sluieren is een stil proces. Het doet een beroep op het zoeken naar rust, innerlijke focus en verwondering in je zelf. Wat je maakt is de beloning. Het is geen passieve bezigheid want je bent alert met je hoofd en met je hart. Je doet je werk met aandacht en zorgvuldigheid maar zonder doel of plan. De eerste lessen ga je bij iedere ‘sluier’ je werk een kwartslag draaien zodat er geen focus meer is op onder, boven, links of rechts. Langzaam ga je zien wat aan kleur en beweging aan het ontstaan is Als je een tweede kleur toe voegt kun je keuzes gaan maken waar je de kleur wilt vermengen en waar niet, waar wil je het donkerder of juist lichter hebben. Op die manier kan van alles ontstaan. We nemen tijd om te zien wat er aan het verschijnen is en wat dat met je doet. Ongeduld, blijdschap, vermoeidheid, verdriet, ontspanning, het mag allemaal voorbijkomen. Zo rond de 5e les zul je langzaam gaan ontdekken dat er één of meerdere beelden ontstaan in je werk. Ze zullen gaandeweg zichtbaar worden, soms duidelijk, soms duurt het even en zul je je hart nog meer open gaan stellen. Het beeld kan een antwoord zijn of juist een vraag oproepen, het heeft altijd alleen voor jou betekenis. Dat is het moment dat we met liefde en respect een nieuwe techniek beginnen en het beeld gaan ‘ontsluieren’. Je gaat het ontstane beeld naar voren halen. 

Materialen: Aquarelverf en papier, kwast, plaat en tape om je papier op vast te maken. Wordt zonder extra kosten geleverd door het Toon Hermans Huis Amersfoort. 
Eigen bijdrage: € 40,- voor 8 keer. Meer mag zeker ook!(Mocht het bedrag voor iemand problemen geven dan kunnen we het daar over hebben. Geeft u dit a.u.b. aan bij de inschrijving. )De eigen bijdrage dient in de eerste week te worden voldaan. 
Inschrijven via aanmelden@thha.nl of bellen naar nummer (033) 465 52 27 
Maximum aantal deelnemers: 4 Opmerking: Je schrijft je in voor alle acht data, het is niet mogelijk voor 1 of 2 keer aan te sluiten.
Door omstandigheden zijn de data waarop de workshop sluieren plaatsvindt gewijzigd.
De nieuwe data zijn: 13 januari, 20 januari, 27 januari, 3 februari, 10 februari 17 februari, 24 februari en de laatste, 10 maart. Tijd: 13.30 – 16.00 uur 

Loopgroep THHA ReCoVeRy (Run)

Loopgroep bij Toon Hermans Huis Amersfoort start in januari. 
Sporten tijdens en na de behandeling zorgt voor minder last van angst, depressies en vermoeidheid. Daarnaast brengt het verbetering van kwaliteit van leven en fysieke gesteldheid. Het is lastig om te gaan sporten als je moe bent en je totaal niet fit voelt. Bij ReCoVeRY (RUN) kom je echter na elke training met een voldaan gevoel thuis. De trainer zorgt ervoor dat je het hele behandeltraject op jouw niveau mee kan doen. Anton: “Je kunt aan heel veel dingen deelnemen als je ziek wordt, maar het is al snel betuttelend. Hier ben je met mensen die allemaal vooruit willen. Het gaat er niet om wat je niet kunt, maar om wat je vandaag wel kunt.”

Anton Schoonderbeek lijkt het een mooie uitdaging om de doelgroep (vrouwen met borstkanker) een veilige- en vertrouwde omgeving te bieden om in beweging te komen.

THHA ReCoVeRy loopgroep. 
Verzamelen / vertrekken: Toon Hermans Huis Amersfoort
Start dinsdag 18 januari 2022 om 11.30u. (Gratis proefdatum!)
Minimaal aantal deelnemers 5, eigen bijdrage 7,50.

ReCoVeRy RUN loopgroep.
Verzamelen / vertrekken: Parkeerplaats Bavoort (Den Treek).
Start vrijdag 21 januari 2022 om 11.30u. (Gratis proefdatum!)
Minimaal aantal deelnemers: 5, eigen bijdrage 7,50.

Aanmelden graag via deze link.(1 dag van tevoren wordt gekeken of er voldoende deelnemers zijn)

Groepswandelen

Twee keer per maand op woensdagochtend, begeleiders zijn Fransje of Cécile.
Doel is primair om samen een wandeling te maken, buiten in beweging te zijn en te genieten van de omgeving.  Gesprekken onderweg zijn natuurlijk welkom.
De start is om 10.00 u met koffie/thee in het Parkhuis aan de rand van het park Elizabeth Groen, Heiligenbergerweg 151 in Amersfoort.  Daar maken we kennis en stemmen af over de duur en richting van de wandeling, Elizabeth Groen park en Park Randenbroek zijn vlak bij.

Graag vooraf aanmelden via aanmelden@thha.nl of (033) 465 52 27 graag voor de voorafgaande dinsdag 14.00 u.

Geplande wandelingen 12, 19 en 26 januari.

Wat bezielt je?

Wat bezielt je?’ Op zoek naar bezieling als je ernstig ziek bent (geweest)

Bezinningsgroep vanaf 2 november 2021

in het Toon Hermans Huis Amersfoort (THHA)

‘Wat bezielt je?’ is de vraag die centraal staat tijdens zeven bijeenkomsten, die vanaf dinsdagmiddag 2 november   aanstaande plaatsvinden in het Toon Hermans Huis Amersfoort (THHA). Belangstellenden kunnen dan deelnemen aan een bezinningsgroep over bezieling als je ernstig ziek bent (geweest). De gespreksgroep wordt begeleid door Karen Rutgers, psycho-oncologisch therapeut van het THHA. Co-begeleider is haar collega Jantine Dijkstra

De confrontatie met kanker, crisis in je bestaan, maakt fundamentele vragen los. Niets lijkt meer vanzelfsprekend. Kun je je vertrouwde levens- en wereldbeschouwing nog handhaven, nu je zelf als persoon zó in het geding bent? Welke hulpbronnen kun je aanspreken? En geven die nog antwoorden waar je iets mee kunt? Als je leven zo betrekkelijk blijkt te zijn, wat is dan de betekenis?

Ontdekkingsreis

In de bezinningsgroep worden de deelnemers uitgenodigd stil te staan bij levensvragen die de confrontatie met kanker oproept. Maar vooral wordt gekeken naar het openen van een perspectief om op ontdekkingsreis te gaan. Daarbij kan men terechtkomen bij bestaande hulpbronnen uit de eigen tradities. Zo kan de legende van Parcival, de middeleeuwse ridder op zoek naar de graal, een mogelijke hulpbron vormen om met nieuwe ogen naar de eigen thema’s te kijken.

Elke bijeenkomst zal aan de hand van thema’s uit het Parcival-verhaal onderzocht worden welk spoor zichtbaar wordt in ieders eigen levensverhaal. Dit wordt een ontdekkingsreis aan de hand van gesprekken, opdrachten, verbeelding, poëzie, muziek en meditatie.

De bezinningsgroep is bedoeld voor mensen met kanker en hun naasten, zoals partners, familie, vrienden en ook nabestaanden zijn van harte welkom om deel te nemen.

De eigen bijdrage is € 84,= per persoon voor zeven bijeenkomsten.

Data: dinsdagmiddag  2-11; 9-11; 23-11; 7-12; 21-12;  en:  4-1-2022  en 18-1-2022

Tijd: 14-16  uur

Voor aanmelding, informatie en andere activiteiten: 033 – 46 55 227, aanmelden@thha.nl of www.thha.nl.

Het THHA bevindt zich aan de Regentesselaan 39, direct tegenover het centraal station van Amersfoort.

Lock up van start: de eerste beelden!

Autohopper Amersfoort sponsort THHA!

Op 1 januari is de Amersfoortse ondernemer Ben Zandvliet in zijn woonpaats een nieuwe vestiging van no-nonsense autoverhuurder Autohopper gestart. Over enkele weken opent hij met zijn collega Jos Willemsen op de Isselt de deuren van Autohopper Amersfoort en de Shortleaseshop.

Vanaf de opening zal Autohopper Amersfoort ook als belangrijke sponsor van het THHA optreden. En wel door door bij elke verhuur een donatie van € 1,- voor het THHA te vragen en deze vervolgens te verdubbelen. Hiermee verwacht Ben Zandvliet jaarlijks ruim € 1.000,- aan het THHA te kunnen overhandigen!

Daarnaast zal Autohopper Amersfoort het THHA bijstaan in de vorm van mobiliteit!

Het THHA is natuurlijk erg blij hiermee en hoopt dat andere ondernemers dit mooie voorbeeld zullen volgen. Bent u ook geïnteresseerd om via meerjarige sponsoring amabassadeur van het THHA te worden? Neem dan contact met ons op. Wij bespreken graag de mogelijkheden met u.

Open atelier 3 maart 2021

We nodigen u uit voor ons digitaal atelier woensdag aanstaande 3 maart om 13.30 uur. Dit keer gaan we verder met origami. We gaan een kraanvogel vouwen

Origami betekent vouwkunst en komt uit Japan.

Ik laat in een aantal eenvoudige stappen zien hoe je een kraanvogel kunt vouwen. Een kraanvogel staat symbool voor gezondheid, een lang leven, trouw en geluk. Wanneer je duizend kraanvogels vouwt gaat je wens om gezondheid in vervulling. We beginnen woensdag eerst maar eens met één kraanvogel te vouwen.

U heeft nodig:
  • Gekleurd papier, formaat vierkant 15 bij 15 cm bijvoorbeeld
  • Een zwarte pen (eventueel)

Lock-up actie

Een bijzondere ‘lock-up actie’ met prominente Amersfoorters, zoals rapper, zanger, liedjesschrijver Diggy Dex, moet het Toon Hermans Huis aan de Regentesselaan van een financiële injectie voorzien. Maar er moet meer gebeuren om het Amersfoortse inloophuis voor kankerpatiënten weer een stevig fundament te geven, vindt transitiemanager Annemarieke Blancke.  

Het is stil in de statige witte villa aan de voet van de berg waarin het Toon Hermans Huis is gevestigd. Als gevolg van de corona-maatregelen zijn de activiteiten in het particuliere nazorgcentrum voor kankerpatiënten en hun naasten noodgedwongen ‘on hold’ gezet. Annemarieke Blancke (43) uit Leusden zet koffie in de keuken. Verder is er niemand. 

Annemarieke Blancke: ‘Dit werk is erg belangrijk. Het zou verschrikkelijk zijn als het zou wegvallen.’Foto: Josje Karstanje