Vervuilde lucht officieel veroorzaker longkanker

Het vermoeden bestond al jaren, maar er is nu wetenschappelijke bevestiging. Vervuilde buitenlucht die wij inademen kan longkanker veroorzaken. Dat heeft het kankerinstituut IARC van de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN bekendgemaakt.

Het was al langer bekend dat vervuilde lucht een rol speelde bij hart- en longziekten, maar voor het feit dat het ook longkanker kon veroorzaken waren tot voor kort geen harde bewijzen. De gevolgen blijken nu echter potentieel zo schadelijk dat ze in dezelfde categorie vallen als kankerverwekkende stoffen zoals tabak, plutonium en UV straling.

De belangrijkste veroorzakers van vervuilde lucht zijn niet alleen het verkeer, transport en de industrie, maar ook alledaagse zaken als verwarmingsinstallaties van woningen en onze eigen uitstoot tijdens het koken. Uit de cijfers blijkt dat 223.000 mensen stierven aan door vervuilde lucht veroorzaakte longkanker. Bijna de helft van deze groep kwam uit China en andere Oost-Aziatische landen met veel industrie en smog.

Meer informatie vindt u in het (Engelse) persbericht van de WHO.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht