Online video’s bieden emotionele steun en herkenning voor kankerpatiënten en hun naasten

Stel: je hebt net te horen gekregen dat je kanker hebt…je bent in de war, je zoekt je suf op internet, de medische informatie vliegt je om de oren, het enige dat jij nu zoekt is troost en herkenning, maar je wilt de deur nog even niet uit, je hebt je nog nooit zo kwetsbaar gevoeld. Waar vind je dan direct troost?

Vanaf 1 oktober, de maand van de borstkanker, publiceert het Toon Hermans Huis Amersfoort wekelijks een korte online film met een troostend verhaal onder de noemer “Onder de plu met…”. In de films vertellen mensen die zelf kanker hebben (gehad) of één van hun naasten, over hoe zij de ziekte ervaren en wat hen heeft getroost in moeilijke tijden. Op die manier bieden de troostverhalen van het THHA nu ook online emotionele steun en herkenning voor iedereen die daarnaar op zoek is.

Iedereen gaat anders om met de diagnose Kanker en iedereen heeft een ander verhaal. Zoals Johnny, die met 5% overlevingskans alvleesklierkanker overwon, in één van de films zegt:

“Bang zijn mag. Het is een groot onderdeel van de kracht die je moet sparen voor dat waar je voor knokt!”

Bevestiging toegevoegde waarde inzet online video
De initiatiefnemers van het filmproject, Liesbeth Groot en Kitty Kok-Louwers, zijn verrast door de vele positieve, ontroerende reacties van iedereen die de films heeft gezien. Kitty Kok: “Dat de reacties nu al zo positief zijn, is geweldig! Ik ervaar het als een bevestiging dat de inzet van online video veel betekenis en troost kan bieden voor kankerpatiënten en hun naasten. Het is een van de mooiste projecten die ik tot nu toe heb mogen ontwikkelen en produceren.”

Geborgenheid, beschutting en intimiteit
In de online films onder de titel “Onder de plu met..” is de paraplu een terugkerend element. De paraplu staat symbool voor geborgenheid, beschutting en intimiteit. Deze waarden zijn kenmerkend voor het Toon Hermans Huis Amersfoort. Het THHA is een  inloophuis voor iedereen die te maken krijgt met de diagnose kanker. Patiënten en hun naasten kunnen sinds 11 jaar terecht bij het THHA voor psychosociale hulpverlening en diverse ontspannende en creatieve activiteiten, zoals: schilderen, schrijven, massages of gewoon een goed gesprek.

Neem voor meer informatie over het project “Onder de plu met..” contact op met: Kitty Kok-Louwers (kitty.kok2@gmail.com) of Sanne Lacor (sanne.lacor@thha.nl).

 

Terug naar het nieuwsoverzicht