Movember prostaat kanker maand: dat zit wel snor

Kanker
Oktober staat algemeen bekend als de maand tegen borst kanker. Minder bekend is dat november de maand is tegen prostaat kanker en teelbal kanker.

Elk jaar krijgen ruim 11.000 Nederlandse mannen prostaat kanker. En teelbal kanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen tussen de 15-30 jaar. Helaas neemt het aantal patiënten in Nederland sterk toe. Om hier aandacht voor te vragen laten mannen in november hun snor (mustache) staan. November is omgedoopt tot Movember.

Movember is ontstaan in 1999 in Adelaide in Australië door een groep jonge mensen die besloten geld in te zamelen door hun snor te laten staan. Tegenwoordig is het bekend over de hele wereld. Iedere man die meedoet aan Movember is een ‘Mo Bro’ en iedere vrouw die hem steunt is een ‘Mo Sista’. Movember is tegenwoordig zo een hype geworden dat de ‘Mo Bro’ zich zelfs aan spelregels moet houden.

De (gedrags)regels voor het deelnemen aan de actie zijn:

  1. Elke ‘mo bro’ moet vanaf 1 Movember beginnen met een gladgeschoren gezicht.
  2. Gedurende Movember moet elke ‘mo bro’ een snor laten groeien en verzorgen.
  3. Er mag geen sprake zijn van een samenvoeging van de ‘mo’ met de bakkebaarden. (Want dat is een baard)
  4. Er mag geen sprake zijn van het doorlopen van de ‘mo’ naar de kin. (Want dat is een sikje)
  5. En erg belangrijk: Elke ‘mo bro’ moet zich gedragen als een echte gentleman.

Dit jaar doen in ieder geval de volgende BN-ers mee: Edgar Davids, Hans van Breukelen, Rintje Ritsma en Johan Derksen. Doet u ook mee?

Meer info over Movember vind u hier

Terug naar het nieuwsoverzicht