Lowlandsbezoeker helpt jongeren met kanker

Je bent jong en je wilt wat!

Wie kent die opmerking niet? Daten, uitgaan, studeren, samenwonen, werken aan je carrière. Maar wie in die jaren kanker krijgt, is vooral bezig met ziekenhuizen en behandelingen. Dat is wel heel heftig en waar kun je dan terecht met je problemen en je vragen?  Die kunnen gaan over de meest uiteenlopende zaken. Over vruchtbaarheid bijvoorbeeld, over liefde en intimiteit, over vriendschappen, over het gebruik van drugs en drank of over het kunnen krijgen van een hypotheek en het afsluiten van verzekeringen. Vaak zijn deze vragen toch anders dan bij oudere patiënten.

Nijmegen

Zo’n plek is nu alleen nog maar te vinden in het Radboud UMC in Nijmegen. Daar vind je mensen die gespecialiseerd zijn in de problemen van jongeren met kanker. Het project in Nijmegen loopt erg goed. Was het eigenlijk bedoeld voor Nijmegen en omgeving, nu komen jongeren ook uit andere delen van het land hierheen.

Meer plekken nodig

De vereniging van kankerpatiënten in Nederland ziet daarom graag meer van dit soort plekken in Nederland. Speciaal voor jongeren, met hun eigen leeftijdsgebonden problemen. De overheid en de verzekeraars worden vaak een stuk toegeeflijker als de noodzaak ook wetenschappelijk is aangetoond. Om aan te tonen dat Nederlandse jongeren met kanker meer psychische en sociale problemen ervaren dan hun leeftijdsgenoten zonder diagnose, hebben jongeren met kanker een vragenlijst ingevuld over hoe het met hen gaat. Maar er is een controlegroep nodig: jongeren zonder kanker die dezelfde vragenlijst invullen.

Lowlands

Hier komt Lowlands in beeld! De festivalbezoekers kunnen daarvoor anoniem een vragenlijst invullen over allerlei aspecten van hun leven. Ze moeten natuurlijk wel proberen de vragenlijst in te laten vullen met een ‘normale’ week voor ogen, en dus niet eentje waar ze op een leuk festival zijn’, zegt onderzoekster Olga Husson. Het onderzoek maakt deel uit van Lowlands Science. Ze hoopt ook te ontdekken welke problemen bij jongeren met kanker meer voorkomen. Op die manier kan de zorg straks beter worden afgestemd op hun wensen en behoeftes.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht