Lever snoeisel taxus in tegen kanker

 

Veel mensen hebben in hun tuin de Taxus Baccata (taxushaag) plant staan. In de nieuwe jonge twijgen van deze plant zit de stof baccatine. Dit is een belangrijke grondstof voor het maken van geneesmiddelen waarmee kanker wordt bestreden.

Door in de periode van 15 juni tot en met 31 augustus de taxus te snoeien en deze in te leveren in de speciale inzamelbak op het Milieubrengstation aan de Nijverheidsweg – Noord 35 kan het taxussnoeisel worden gebruikt als grondstof voor het medicijn.

Hoe te snoeien en in te leveren?
Alleen zuiver snoeisel is te gebruiken. Daarom dient het snoeisel opgevangen te worden op een zeil of doek om een zo zuiver mogelijk product aan te leveren. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen is waardeloos!
Alleen het eenjarig snoeisel (takken tot 30 centimeter lang en 1 centimeter dik van de Taxus baccata bevat de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat het verzamelde snoeigroen afkomstig is van hagen die jaarlijks worden gesnoeid.

Vergroot de Hoop
Het inzamelen van taxussnoeisel is een initiatief van Vergroot de Hoop. Vanuit de gemeenteraad kwam het verzoek om ook in Amersfoort mee te gaan doen aan de actie. ROVA stelt ruimte beschikbaar op het Milieubrengstation, waar inwoners van Amersfoort het taxussnoeisel kunnen inleveren.

Ook aannemers zamelen in
Daarnaast zamelen ook de aannemers die in opdracht van de gemeente het groenonderhoud in de stad verzorgen in de periode van 15 juni tot eind augustus het taxussnoeisel apart in en brengen dit bij het Milieubrengstation.

Meer informatie over de actie Vergroot de Hoop is te vinden op www.vergrootdehoop.nl

Bron: Persbericht gemeente Amersfoort – maandag 8 juni 2015

Terug naar het nieuwsoverzicht