Jongerenbijeenkomst: Beleving Feestdagen (december 2019)

‘Mag je feestvieren met je vrienden tijdens Oud en Nieuw als je moeder is overleden en je vader alleen thuis is? Mag je plezier hebben als je vader kanker heeft en ernstig ziek is? Hoe beleef je de feestdagen als jongere met een ernstig zieke ouder thuis of een ouder die niet meer leeft?’

Dat bleek voor iedereen anders tijdens de jongerenbijeenkomst van december in het Toon Hermans Huis. Maar iedereen begreep waar de ander het over had. Tijdens de feestdagen komen veel dingen samen. Dankbaarheid om met elkaar te zijn, onzekerheid over wat het nieuwe jaar zal brengen, gemis, heimwee, geen zin, gezelligheid, verantwoordelijkheid, steun van dierbaren, zorg, het nieuwe jaar niet in willen, want ‘t eerste zonder je ouder of niets vieren.

Tijdens een visualisatie betraden we de kamers van het verleden, heden en de toekomst. Waar ben je het liefste? De kamer van het verleden bleek een geliefde kamer, maar niemand wilde er blijven als ze opnieuw zouden moeten meemaken wat ze hadden meegemaakt.

Een kerstbal ontstond waarin het contrast tijdens de feestdagen zichtbaar werd. “Kleurtjes in de chaos,” zei iemand.  En we draaiden muziek. Het bleek net zoiets als met de feestdagen: dat ervaart iedereen anders.

Na afloop wensten we de jongeren fijne? mooie? gezellige? eh.. feestdagen? Tja, wat zeg je dan?

Wij hopen eigenlijk vooral dat ze zich gezien voelen deze feestdagen. Met vertrouwen in wie ze zijn zeiden we gedag.

‘Tot volgend jaar.’

Ben jij tussen de 12 en 18 jaar en heb je te maken met kanker in het gezin of ben je een gezinslid verloren aan kanker? En wil je hier met leeftijdsgenoten over praten die hetzelfde meemaken? Dat is Jongeren PIT misschien iets voor jou. Stuur een mail naar jongeren@jongerenpit.nl of bel 033-4655227.

Terug naar het nieuwsoverzicht