Goed bezochte bijeenkomst ‘Urologische kanker bij mannen’

Op 22 september was er ‘s avonds een bijeenkomst in het Toon Hermans Huis over urologische kanker bij mannen. Het was een goed bezochte bijeenkomst door mannen en ook hun partners.  Prostaatkanker en de gevolgen daarvan is namelijk ingrijpend voor de relatie tussen de partners. Karen Rutgers, psycho-oncologisch therapeut in het THHA begeleidde de avond.

Mevrouw Van Rey, uroloog -die patiënten met prostaatkanker in het MMC begeleid- gaf een korte uitleg over de medische kant en behandeling van prostaatkanker. Maar in haar lezing had zij juist aandacht voor de impact die prostaatkanker heeft op lichamelijk en seksueel gebied en wat dat met een relatie doet. In veel gevallen wordt dat niet besproken bij de arts.  Men is blij dat de operatie goed geslaagd is. Het verdriet over de gevolgen en het uitblijven van een erectie is onderbelicht in die gesprekken.

Seksuele gevolgen

“Een combinatie van uroloog en seksuoloog in de behandeling is heel belangrijk,” benadrukte Van Rey. De seksuele gevolgen moeten bespreekbaar gemaakt worden. Waarom gebeurt dat niet? Omdat dat aspect geen ziekte is? De kanker is de ziekte. Ook het gebruik van hulpmiddelen komt nauwelijks aan de orde in de gesprekken met de uroloog. Ook dat zou meer bespreekbaar moeten zijn, volgens Van Rey.
Door haar openhartige lezing, waarin ook incontinentie als het gevolg van een prostaat operatie aan de orde kwam, werden er door de bezoekers veel vragen gesteld en kwam het tot een open gesprek.

Lotgenotencontact

Na de pauze ging Chris Laarakker, coördinator lotgenotencontact bij de Prostaatkankerstichting (PKS), in op de kerntaken van de Stichting. Zij behartigen de belangen van mannen met prostaatkanker en hun naasten en stimuleren wetenschappelijk onderzoek. Ook hun streven is de seksualiteit uit de taboesfeer te halen en hulpmiddelen bespreekbaar te maken. Ook Chris Laarakker wees op het incontinentieprobleem. De Stichting heeft een pasje laten maken dat gebruikt kan worden in horecagelegenheden. Op vertoon van het pasje kan snel gebruik gemaakt worden van een toilet, zonder dat een consumptie verplicht is.

Na afloop bleven de gasten nog even napraten en sommigen lieten zich ook rondleiden door het huis. Het was een bijeenkomst, met veel informatie en openhartige gesprekken. We kunnen terug zien op een geslaagde avond.

Voor vragen, praktische informatie en lotgenotencontact is de Prostaat Kanker Stichting bereikbaar via mail: lotgenoot@prostaatkankerschtichting.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht