Een herinneringsvideo

“Samen met Janniek, een van de kinderen uit de rouwgroep, heb ik een video-opname gemaakt over haar herinneringen aan haar vader,” zo vertelt Nina, begeleidster van de KidsRouwgroep van het Toon Hermans Huis Amersfoort.

Nina: “Ik ben met Janiek in gesprek gegaan over wat zij zich herinnerde van de verschillende periodes rondom zijn overlijden. Het meisje is pas 11 jaar, maar zij kon hier met wat hulp van haar moeder veel over vertellen. Ze vertelde bijvoorbeeld over hoe zij met haar vader naar de voetbalclub ging wanneer hij jarig was, en daar met vrienden wat gingen eten. Ook sprak ze over hoe zij haar vader hielp met de sondevoeding toen hij zelf niet meer kon eten.

Herinneringen van kinderen en jongeren kunnen al gauw vervagen… zeker na een intense periode van ziekte en overlijden van een ouder. Door om te gaan met herinneringen kunnen kinderen werken aan de veranderde relatie met hun overleden vader of moeder. De overleden ouder blijft immers een belangrijk voorbeeldfiguur voor het kind. Herinneringen levend houden kunnen een leidraad zijn voor het verdere leven van het kind. Uit onderzoeken is gebleken dat kinderen belangrijke delen van hun herinneringen niet meer onder woorden kunnen brengen als zij eenmaal volwassen zijn. Kinderen zijn vaak ook bang om hun herinneringen kwijt te raken. Door Janniek te laten vertellen over wat ze nog weet van de momenten met haar vader, kunnen haar herinneringen levend gehouden worden. Wanneer ze de video op latere leeftijd terugkijkt, kan dat steun bieden om haar herinneringen levendiger te maken.”

Terug naar het nieuwsoverzicht