Mooie lezing ‘Hoop doet leven’ op Wereldkankerdag

Op Wereldkankerdag, 4 februari 2016 was er in het Toon Hermans Huis Amersfoort (THHA) de hele dag een gevarieerd programma. Ook was er de mogelijkheid om een lichtje aan te steken. De entree buiten, was hierdoor ’s avonds sfeervol verlicht met veel brandende lichtjes. Ook binnen brandden de lichtjes en werden de bezoekers warm onthaald.

 

Hoop doet leven

Op de bijeenkomst ’s avonds hield Karen Rutgers, psycho-oncologisch therapeut van het THHA een lezing over ‘Hoop doet leven’.
De diagnose kanker gaat gepaard met gevoelens van angst, maar daarnaast is er ook hoop. Karen begon met de vraag: Wat is hoop?
Ze nodigde de bezoekers uit om hierover mee te denken. Er kwamen steekwoorden als: verlangen, verwachting en de hoop dat het verlangen wordt ingelost. Op de vraag wat angst met je doet, kwam: verlammend.

Weegschaal

Aan de hand van de weegschaal van Ernst Bloch, legde Karen de balans uit tussen hoop en angst, tussen blijdschap en droefheid en tussen zekerheid en wanhoop.
Angst hoort bij het leven. Als er iets gebeurt raken we uit ons evenwicht. De twijfel is de brug tussen hoop en vrees. Als de zekerheid wordt aangetast kom je in de wanhoop terecht. De twijfel gaat aan je knagen en dat vreet energie. Het is ook mogelijk om de twijfel te zien als iets dat er bij hoort, als een opening naar verschillende mogelijkheden die er blijkbaar zijn. We moeten ruimte maken voor die angst. Maar hoe doen we dat?
Niet iedereen verwerkt het op dezelfde manier. De een steekt zijn kop in het zand en wil het niet weten, een ander gaat actief aan de slag, of deelt het met een ander en zoekt het in een praat- of lotgenotengroep of een ander zoekt het juist in afleiding. Maar de manier van verwerken is ook verschillend voor hoe je je op dat moment voelt en wat op dat moment bij je past. Angst is geen continue proces. Bij aanvaarding wordt het lichter. Als je het met je verstand verklaard hebt, heb je steeds nieuwe verklaringen nodig. Maar als je vertrouwen hebt, hoe het ook afloopt, dan leef je niet meer vanuit je angst, dat geef je ruimte om verder te gaan.

Golfbeweging

Hoop en wanhoop liggen dicht bij elkaar. En hoop maakt je ook kwetsbaar. Op uitnodiging kon in tweetallen gepraat worden over zo’n situatie in je eigen leven. Was er sprake van hoop, wanhoop of valse angst? Dit leverde een boeiende gedachten uitwisseling op. ‘Hoop’ is een golfbeweging. Soms met een vraagteken aan het eind, soms met een uitroepteken.

Gedicht

Karen eindigde de avond met een gedicht van Vaclav Havel – Hoop
Dat begint: Diep in onszelf dragen wij de hoop. Als dat niet het geval is, is er geen hoop meer.
En het eindigt: Hoop is niet hetzelfde als optimisme. Evenmin de overtuiging dat iets goed zal aflopen. Wel de zekerheid dat iets zinvol is ongeacht de afloop, het resultaat.

Terug naar het nieuwsoverzicht