Ontspannen

Meditatie & Mindfulness
Inloop meditatie
Yoga
Massage
Ontspannende gezichtsbehandeling

Meditatie & Mindfulness (nieuwe cursus start 7 januari 2020)

meditatieEen cursus die steun kan bieden bij het leren omgaan met o.a. stress en vermoeidheid tijdens en na behandelingen bij kanker.

Deelnemers maken kennis met diverse manieren om tot ontspanning en rust te komen. Zij worden begeleid door Karen Rutgers, psycho-oncologisch therapeut van het THHA. Er zijn 10 bijeenkomsten van 10.30- 12.30 uur.

De ziekte kanker veroorzaakt dikwijls een schok. En de gevolgen van ziekte en behandelingen kunnen iemand volledig in beslag nemen. Dit geldt niet alleen voor de patiënt zelf, maar ook voor hen die om hem of haar heen staan. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van ernstige vermoeidheid en/of heftige emoties / spanningen, kan het heel moeilijk zijn om tot rust en stilte te komen.

Doel van de cursus is deelnemers de gelegenheid bieden tot ontspanning en rust te komen, ondanks de moeilijkheden die zich in hun leven voordoen. Zij worden uitgenodigd te oefenen in ‘mindfulness’. Dat is een houding van bewuste aandacht voor wat er in het hier en nu is. Hiertoe worden diverse vormen van ontspanningsoefeningen en meditatie aangeboden. Al deze vormen kunnen ook thuis worden toegepast en zo tot steun zijn bij het vinden van een eigen antwoord op wat iemand in het leven overkomt.

Behalve het doen van oefeningen is er ook gelegenheid ervaringen uit te wisselen. Dit verheldert vaak en biedt herkenning en steun. Veel deelnemers merken na verloop van tijd dat het oefenen en aandacht besteden aan zichzelf de kwaliteit van hun leven kan verbeteren. Het omgaan met de gevolgen van ziekte en behandeling van henzelf of hun naaste kost hun dan minder energie.

Wanneer: 7-1; 14-1; 21-1; 28-1; 4-2; 11-2; 25-2; 3-3; 10-3; 17-3 (2020)
Tijd: 10.30 -12.30 uur

Kosten: voor deze cursus geldt een eigen bijdrage van €100,-
Begeleiding: Karen Rutgers (psycho-oncologisch therapeut)
Meer informatie of aanmelden: aanmelden@thha.nl of tel. 033 4655227

Inloopmeditatie

Tijdens de inloopmeditatie doe je samen met anderen ontspanningsoefeningen en meditaties. Zo creëer je een uurtje rust en ontspanning voor jezelf. Deze vorm van meditatie wordt daarom ook wel ontspanningsmeditatie genoemd. Een van de leden van het meditatieteam begeleidt de groep.

Wanneer: donderdag van 11.00 – 12.00 uur
Kosten: geen
Begeleiding: vrijwilligers van het meditatieteam
Meer informatie of aanmelden: aanmelden@thha.nl of tel. 033 4655227

Yoga

buddha-753016__340THHA biedt een yogavorm die speciaal ontwikkeld is voor mensen die geconfronteerd worden met kanker (dus ook voor naasten van mensen met kanker). Het kan je helpen je lichaam, geest en emotie in evenwicht te brengen. Door de oefeningen in aandacht te doen ben je op een verzachtende manier bezig met je lichaam, wordt het rustiger in je hoofd en ontstaat er ruimte voor ontspanning. Ook als je pijn hebt. De oefeningen worden op de stoel en mat uitgevoerd. De les eindigt altijd met een eindontspanning. Ieder gaat uit van zijn eigen mogelijkheden op het moment zelf en doet mee met datgene wat goed voelt. De oefeningen zijn mild en verstillend van aard, waarbij de adem een subtiele rol speelt. Het mooie van deze yoga is dat je het overal kunt toepassen, zowel in een volle wachtkamer als thuis.

Wanneer: elke woensdagochtend van 10.00 – 11.15 uur,  m.u.v. de schoolvakanties.
Kosten: € 5,- per keer
Begeleiding: yogadocente Marja de Rooij
Gaarne van tevoren aanmelden ivm de maximale zaalcapaciteit (6 personen)!: aanmelden@thha.nl of tel. 033 4655227

Massage

massageWanneer je geconfronteerd wordt met de ziekte kanker, dan staat je wereld op z’n kop. Alle aandacht is gericht op je ziekte (of van je naaste) en niet meer op jou als mens. Een massage biedt rust en ruimte en helpt het contact met je lichaam herstellen, waardoor je het weer als eigen kunt ervaren. Daarmee krijg je weer de ruimte om tot jezelf te komen en je eigen kracht te ervaren. Ook kan massage symptomen als pijn, misselijkheid, vermoeidheid, slapeloosheid, angst, stress en depressie verminderen. Massage voor mensen met kanker mag zolang er rekening wordt gehouden met de algehele conditie, de therapeuten zullen je daarom een aantal vragen stellen hierover. Bij twijfel vragen ze je contact op te nemen met de behandelend arts.

Wanneer: maandag t/m vrijdag of op afspraak
Kosten: € 10,- per keer (60 minuten) – graag gepast/contact betalen!
Begeleiding: massagetherapeuten: Carl Ferket, Marcel Snippe, Nicole Riteco, Marja Welboren.
Graag bellen voor een afspraak, tel. 033 4655227

Ontspannende gezichtsbehandelingen

Voor mensen die ten gevolge van de confrontatie met kanker te maken hebben met spanningen kan een schoonheidsbehandeling van het gelaat een welkome vorm van ontspanning bieden. Belangstellenden kunnen kiezen uit een dieptereiniging,  een masker, een gelaatsmassage en een passende make-up. De duur van een behandeling is ongeveer een uur.

Wanneer: (op afspraak) elke vrijdagochtend vanaf 10 uur.
Kosten: € 10,- per keer – graag gepast/contact betalen!
Begeleiding: schoonheidsspecialistes Hilda Docter, Esther Verest
Graag bellen voor een afspraak: tel. 033 4655227